-10% s HELLO10 NA první objednávku| Zdarma doprava pro CZ a SK od 2500Kč*

Chcete mít udržitelný šatník? Nebo si jej postupně začít budovat? Není to nic komplikovaného a drahého, jak se může na první pohled zdát.

Inspirujte se 7 jednoduchými tipy, které jsou dobrým startem na cestě k udržitelnějšímu a uvědomělému přístupu k modě a planetě.


1. Podívejte se na nabídku udržitelných značek

Pokud uvažujete nad koupí nového kusu oblečení zkuste se podívat, co nabízejí udržitelné a etické značky. Mnoho z nich má překrásný výběr kvalitního oblečení. V dnešní době je jejich nabídka čím dál tím lepší, a každý rok se objevují nové značky zaměřující se na udržitelnou modu.

Nápomocný vám může být web online magazínu Slow Femme, který se mezi jinými rovněž zaměřuje na udržitelnou modu a lokální značky. Dalším fajn multi-brandem je obchod Nila nebo Etik butik, kde najdete bohatý výběr mezinárodních značek. 

Proč nakupovat u udržitelných nebo lokálních značek?

Nakupováním u lokálních nebo udržitelných značek nejen, že podpoříte dobrou věc: podpoříte výrobce, kterým nejde čistě o profit, ale chtějí dělat dobrou věc. Navíc si pořidíte kvalitní oblečení vyrobené z ekologických materiálů a za spravedlivých, bezpečných podmínek. 

Podívejte sena certifikace, jako je Global Organic Textile Standard (GOTS) a Oeko-Tex Standard 100, neboť tyto štítky zaručují vyšší kvalitu oděvů, které neznečišťují naši planetu. Tyto jsou takovým základem. 

Kromě certifikátu, některé značky zavedly transparentnost ceny a výroby. Ukazují přesně, kde jsou jejich věci vyrobeny a odkud pochází jejich látky. Navíc k  tomu mají jasně a detailně prezentovanou cenovou politiku.


2. Vybírejte kvalitu nad kvantitu

Co se týče nakupování jakéhokoliv oblečení, navzdory tomu, jestli je od udržitelné značky nebo ne, platí zlaté pravidlo - kvalita nad kvantitu. Nejudržitelnější šatník je ten, který nám vydrží mnoho let a vynosíme jej. A vše stojí a padá s kvalitou. Pomocnou otázkou při nakupování může být “Chci to vyhodit na konci sezony nebo mi to bude dělat radost léta?”

Dnešní doba nám věci neusnadňuje. Dostupnost levného a trendy oblečení je extremně vysoká. Stejně jako i tlak ze sociálních sítí na to mít pořád nové věci, kterému jde velmi snadné podlehnout. Proto tu kvalitu zdůrazňuje ještě víc. 

Při nakupování koukejte po materiálu, tak jako i na kvalitě švů a šití. Odstávající nitky nebo křivé švy berte jako varovný signál. 

V rámci materiálů jsou dobrým signálem látky jako je organická bavlna, Tencel, lyocell (veganské hedvábí) a len, stejně jako další přírodní tkaniny: vlna, Merino, Alpaka, bambus nebo konopí. 


3. Opravte poškozené oblečení

Zdá se to jako banalita, ale faktem je, že jsme se jako společnost odnaučili opravovat věci a vše rovnou vyhodíme do koše. Nabídka levného, ale nekvalitního oblečení dolévá pouze olej do ohně. Přitom mnoho našeho oblečení potřebuje jen menší opravy, aby bylo zase nositelné. 

Malé dírky, povolené švy, upadlý knoflík atd. jsou v podstatě jen malé kazy na kráse, které jde jednoduše opravit. Pokud nejsme sami schopni kus oděvu opravit, můžeme jej zanést do nejbližšího krejčovství, kde nám oblečení profesionálně opraví. A pak opravdu stačí málo a vlastně prodloužíme životnost svému šatníku. 


4. Využijte obsah svého šatníku

Pracujme s tím, co už máme. Chcete-li maximálně vynosit oblečení, které máte ve skříni, vytvořte si plán šatníku. Je to velmi jednoduché. Prostor ve své skříni si rozdělíte na sekce, kde každé častí přidělíte jiný typ oblečení. To znamená, že na příklad všechny košile pověsíte vedle sebe a barevně je k tomu rozdělíte. Pak pokračujete dál stejným způsobem u ostatního oblečení: šaty, trička, svetry, saka, sukně atd. 

Tímto prostým přeorganizováním, dáme své šatně systém a sobě přehled. Výsledkem bude, že vám je jasné, co máme, co chybí, čemu dát sbohem. A také uvidíme to, když něčeho máme znatelně více než unosíme. 

Pracujeme s tím, co máme a teprve pak rozšiřujeme a dokupujeme další oblečení :)

5. Kupujte vitnage nebo oblečení z druhé ruky

Tolik pokladů jde najít ve vintage obchodech nebo sekáčích. Nezáleží, jestli hledáte online nebo v kamenných obchodech. Z druhé ruky můžeme sehnat překrásné oblečení jako starší kolekce našich oblíbených značek nebo i spousty kvalitních kousků jako zimní kabáty, svetry atd. (hello vinted.cz!)

Pokud nakupujete online můžete začít s vyhledáváním svých oblíbených a už vyzkoušených značek. Nebo se podívejte i po dražších a kvalitnější kusech, které můžete najít za mnohem nižší ceny: designerské kabelky, boty nebo doplňky.

Seznam online obchodů s vintage modou a oblečením z druhé ruky:

6. Nenošené oblečení prodejte, vyměňte nebo darujte 

Máte troje stejné černé šaty nebo více pletených svetrů, než potřebujete? Dejte svému oblečení a doplňkům šanci na druhý život u někoho jiného. A můžete na tom dkonce i něco vydělat.

Od dárcovských center a útulků až po sekáče a komisní prodejny existuje bezpočet způsobů, jak poslat dál oblečení, které již nenosíte. Už výše zmíněný Vinted, je skvělou platformou pro pře-prodej nošeného oblečení. 

7. Dejte svému oblečení nový účel

Některé kusy naše oblečení darovat ani opravit nejde, nicméně to znamená, že nad nimi musíme lámat hůl. Může se totiž stát, že toto oblečení nám může posloužit jinak. V té nejjednodušší formě jako hadry na úklid ve formě utěrek. Nebo pro zručnější a kreativnější duše, ty si mohou vyrobit z kusů oblečení plyšová zvířátka nebo panenky, tričkové přikrývky a šály z předmětů, které už máte doma. Na Youtube existuje hromada inspirativních videí, které ukazují návody na výrobu a šití nejrůznějších věcí z použitého oblečení.

-10% NA PRVNÍ NÁKUP
s kodem HELLO10 + jako první získáš zprávy o našich promo akcích a dalších novinkách
Děkuji ne